//** Beogradsko dramsko pozorište // Užurbana sezona – pregršt novih na

Beogradsko dramsko pozorište u prethodnoj sezoni izvelo je čak devet premijera na obe scene, uspešno se predstavilo u zvaničnim selekcijama značajnih domaćih i međunarodnih festivala, a za jesen priprema tri nova naslova.

Na Sceni “Rade Marković” premijerno su izvedeni - “Zojkin stan” Mihaila Bulgakova, u režiji gošće iz Makedonije Nataše Poplavske, “Iz života insekata” Karela Čapeka, reditelja Ivana Vukovića, “Poslednji rok” Valentina Rasputina u režiji Valerija Kirilova, te “Klošmerl” Gabrijela Ševaljea reditelja Kokana Mladenovića. Na Novoj sceni odigrane su premijere komada “Crna kutija” Ane Đorđević, u režiji Andreja Nosova (zbog velike popularnosti igra se na Sceni “Rade Marković”), "Slučaj: rupa" Ežena Joneska režija Angelčo Ilievski, “Jazavac pred sudom” Petra Kočića i reditelja Žanka Tomića, “Utopljena duša” Aleksandra Jugovića reditelja Bobana Skerlića i “Na tragu” Nikole Milojevića, u režiji Nenada Gvozdenovića.

Naš teatar uspešno se predstavio na značajnim domaćim i međunarodnim festivalima – u Rusiji (Međunarodni Volkov festival, Jaroslavlje), Mladenovcu (Festival “Teatar u jednom dejstvu”), Aranđelovcu, BiH (TKT-Fest, Tuzla), Jagodini (Dani komedije), Šapcu (Pozorišno proleće), Novom Sadu (Sterijino pozorje), Somboru (Pozorišni maraton), dok učešća na manifestacijama Barski ljetopis (“Moj deda je aut” – 28. jun) i Purgatorij u Tivtu (“Crna kutija” – 24-26. avgust) sleduju… Predstava „Moj deda je aut“ nagrađena je na Festivalu Dani komedije u Jagodini - “Zlatni ćuran” za najboljeg glumca pripao je Milanu Čučiloviću, a za najbolju mladu glumicu je proglašena je Suzana Lukić. Na 3. Teatarskom festivalu “Pozorišno proleće” u Šapcu dodeljena je Nagrada “Zalog za budućnost” Milici Janevski za ulogu u predstavi „Iz života insekata“.

Protekle godine, predstave BDP-a gostovale su van matične kuće gotovo četrdeset puta, što u zemlji, što u inostranstvu (Rusija, Crna Gora, BiH). “Teatarski most” je uspešno nastavljen, pa smo tako ugostili teatre iz Subotice, Sombora, Kruševca,i Kraljeva, ali i pozorišta iz Rusije, BiH, Republike srpske…

Saradnja Beogradskog dramskog pozorišta sa Volkov teatrom - Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja nastavljena je: naš projekat “Moje dete” Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević učestvovao je u zvaničnom programu Međunarodnom Volkov festivala, koji svakog septembra organizuje ovaj teatar iz Jaroslavlja, a premijera predstave “Poslednji rok” Valentina Rasputina u režiji gosta iz Jaroslavlja, istaknutog umetnika, člana ansambla Volkov teatra, Valerija Kirilova izvedena je na Dan pozorišta 20. februara.

Bogato ispunjena, naporna sezona završava se pripremama za dolazeću jesen. Probe su započele za tri nova projekta, čije se premijere najavljuju za septembar i oktobar.

Crnohumorni psihološki triler “Ničiji sin” treći je deo “Posmrtne trilogije” darovitog hrvatskog dramatičara i kompozitora mlađe generacije, Mate Matišića, a videćemo ga u režiji Marka Misirače. U osnovi, to je bizarna porodična drama u kojoj se polako otkrivaju sablasti iz nedavne prošlosti, perioda Domovinskog rata devedesetih godina. Središnji lik je veteran Ivan, a u život čoveka za kog veruje da mu je otac - univerzitetskog profesora, bivšeg političkog zatvorenika i novokomponovanog političara Izidora Barića, naprasno i ucenjivački upada njegov nekadašnji zatvorski čuvar, Srbin Simo. Matišićevu "Posmrtnu trilogiju" (2006) čine drame "Sinovi umiru prvi", "Žena bez tijela" i "Ničiji sin". Osim u Hrvatskoj, drame su mu izvođene u Bugarskoj, Mađarskoj, Makedoniji, BiH, Sloveniji i Rusiji.

Film "Ničiji sin" u režiji Antona Ostojića u Hrvatskoj je izazvao kontroverzne komentare zbog teme kojom se bavi. Ipak, bio je apsolutni je pobednik 55. Filmskog festivala u Puli 2008. godine kada je osvojio čak šest Zlatnih arena, uključujući i Veliku zlatnu Arenu za najbolji film. Osim te, filmu su pripale i nagrade za najbolju režiju, specijalne efekte, ton, muziku i najbolju mušku glavnu ulogu.

Autorsku ekipu čine dramaturg Ivan Velisavljević, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Branislav Pipović i lektor Dijana Marojević. Igraju: Miodrag Krivokapić, Danica Ristovski, Vladan Milić, Slobodan Ćustić, Lako Nikolić, Milena Predić, Andrej Pipović i Jovan Jelisavčić.

“Roman o Londonu” Miloša Crnjanskog, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević u pripremi je od početka juna. Predstava se radi u koprodukciji sa Beoartom.

Miloš Crnjanski (1893-1977) svakako je jedan od najuticajnijih srpskih književnih stvaralaca prošlog veka. Zasnovan na ličnom iskustvu pisca, “Roman o Londonu” je priča o tegobnom životu emigranata u tuđini. Prati život dvoje izbeglih Rusa, bračnog para, koji u Londonu u godinama posle Drugog svetskog rata, jedva sastavlja kraj sa krajem u nepoznatom, negostoljubivom, stranom gradu... Kakva je to egzistencija u kojoj vam, osim golog života, nedostaje sve: otadžbina, prijatelji, porodica, pa čak i oni koji su neposredno pored vas, osnovna su pitanja koje pokreće ovo kapitalno delo.

Ana Đorđević, kojoj je ovo treća saradnja sa Beogradskim dramskim pozorištem, potpisuje i izbor muzike, kostimograf je Adrijana Pajić, scenograf Jasmina Holbus, a lektor Dijana Marković. Igraju: Branko Cvejić, Milan Marić, Milica Zarić, Ljubinka Klarić, Milan Čučilović, Ivana Nikolić, Srđan Dedić i Aleksandar Vučković.

“Neispričano” Božidara Kneževića, u režiji Vladana Đurkovića naziv je projekta koji će premijerno biti izveden na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Komad pobednika Konkursa Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst (2015), višestranog pozorišnog stvaraoca mlađe generacije, Božidara Kneževića romantičan je, oniričan, ali i trilerski zamišljen “upad” u podsvest pisca. Kreativna blokada dovodi glavnog aktera u centar psihodeličnog susreta sa zapostavljenim muzama i junacima nedovršenih priča u snolikom okruženju lavirinta od knjiga iz kog nema pravog izlaza.

Reditelj potpisuje i adaptaciju i izbor muzike, a za dizajn scene i kostima zadužena je Aleksandra Kovačević. Igraju: Milorad Damjanović, Sandra Bugarski, Jelica Kovačević, Aleksandar Jovanović, Borko Sarić i Fuad Tabudžić.

Dobrodošli u Beogradsko dramsko pozorište!

 

Izvor: bdp.rs

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati