//*// Počele probe Stankovićeve „Nečiste krvi“ (NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU)

Prva čitaća proba drame „Nečista krv“, po motivima istoimenog romana Borislava Stankovića, u adaptaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića, održana je u ponedeljak 28. januara u pozorišnoj biblioteci.

 

Premijera je planirana za 12. april na Velikoj sceni, a u podeli su Jovana Stojiljković (Sofka), Nebojša Dugalić (Efendi Mita), Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka), Nenad Jezdić (Gazda Marko), Dušanka Stojanović Glid (Stana, Markova žena), Pavle Jerinić (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Zlatija Ivanović (Stoja, Todorina sestra), Ljiljana Blagojević (Magda, sluškinja), Radmila Živković (Simka, „kupačica“), Tanasije Uzunović (Arsa, Markov sluga) i Nikola Vujović (Vanko, sluga mutavac). 

 

U autorskom timu su i Molina Udovički Fotez (dramaturg), dr Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor), Vesna Popović (scenograf), Marina Vukasović Medenica (kostimograf), Anja Đorđević (kompozitor) i Biljana Grgur (asistent kostimografa).

 

Izvršni producent je Milorad Jovanović, producent u Drami Jasmina Urošević, inspicijent je Saša Tanasković, a sufler Gordana Perovski.

 

Prvoj probi prisustvovale su v.d. upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić i v.d. direktora Drame Tanja Šljivar. 

 

U adaptaciji Maje Todorović, svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića, ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze. 

 

„Tako je na primer Sofka ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji... sve je to nešto što postoji i danas samo u malo drugačijem obliku u odosu na vreme u koje Stanković smešta svoj roman. Ali, u suštini, naša tragedija i jeste što se nismo mnogo mrdnuli. I dan danas možemo da čujemo „šta će reći svet” i „šta će grobovi na groblju”, jer to je deo našeg mentaliteta koji se očigledno ne menja bez obzira na sve političke, sociološke, tehnološke i sve ostale promene“, kaže reditelj Nešković. 

M.B. (Izvor: www.narodnopozoriste.rs)

 

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati