//** GOSTOVANjE ZRENjANINSKOG POZORIŠTA (Terazije)

 

 

BILO JEDNOM U BANATU

 

mjuzikl Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”

 

režija: Vladimir Lazić

 

Gostovanje u Pozorištu na Terazijama: subota 16. mart 2019. godine u 19.30 časova

 

U pozorišnom svetu, mesec oktobar ispunjen je novim predstavama, dramskim i lutkarskim premijerama kojima se s jeseni otvaraju nove sezone. Ništa drugačije nije ni u zrenjaninskom teatru. Vredno se spremajući da 19. oktobra 2018. godine premijerno izvedu komad BILO JEDNOM U BANATU, glumci obe scene insceniraće po prvi put legendu iz 19. veka o nastanku zrenjaninskog pozorišta, prema kojoj se neki bogati bečkerečki trgovac zaljubio u glumicu putujućeg peštanskog pozorišta, a onda joj je i pozorište sagradio.

 

Inspirativna tema i bogat istoriografski predložak bili su presudni da uprava Pozorišta i umetnički ansambl posegnu za pozorišnom formom koja bi na autentičan način oživela duh vremena u kome se odvija ova ljubavna priča – MJUZIKLOM. I stoga ovo neće biti toliko predstava u kojoj se očituje društveni angažman, u kome bi se istakle društvene prilike u jednoj provinciji Austrijskog carstva u osvitu nacionalne revolucije 1848. godine, koliko dramski zaplet intimne prirode u kome će se gledaoci i likovi komada poistovećivati na osnovu proživljenih ljubavnih strasti i nemira.

 

Iako prvi put postavljeni u NP „Toša Jovanović” zahtevi mjuzikla za dobrom pričom, muzikom i koreografijom nisu bili nepremostiva prepreka za zrenjaninski pozorišni ansambl, štaviše, upravo je složenost njegove forme bila izazov za sav umetnički potencijal glumaca. Naglašavajući specifičnost istorijskog zaleđa i sam proces istraživanja materijalne osnove u arhivama, muzejima, bibliotekama i privatnim izvorima koji bi doveo do oblikovanja konačnog predloška predstave, reditelj Vladimir Lazić, autor više od 120 pozorišnih ostvarenja, između ostalog i mjuzikala „Cigani lete u nebo” i „Mister dolar”, smatra da je ovo svojevrsni poduhvat za zrenjaninski teatar:

 

– “Istovremeno stvarati dramsku, pevačku i koreografsku strukturu i držati pod kontrolom nekoliko paralelnih tokova bilo je iznenađenje za zrenjaninski teatar, koji se prvi put susreće sa takvim izazovima. Ekipa glumaca je vrlo angažovana i svaka proba je pravo otkriće, svi su vrlo vredni, a atmosfera je na visokom nivou! Sve što se tiče predstave, ovde je prvi put stvoreno, i ne libim se da izjavim da očekujem jednu žestoku priču, ni manje ni više, BEČKEREČKI „MULEN RUŽ”.

 

Mjuzikl „Bilo jednom u Banatu” radi se prema priči Igora Bojovića „Legenda o pozorištu”. Tekst su napisali Željko Mijanović i Vladimir Lazić, a tekst songova Željko Mijanović. Kompozitor je Ninoslav Ademović, koreografkinja Milica Cerović, scenograf Filip Jevtić, kostimografkinja Vanja Popović, a koordinatorka i pomoćnica reditelja Senka Petrović. Ansambl predstave čini brojna glumačka ekipa, sačinjena od glumaca sa Dramske i Lutkarske scene, ali i gostujućih glumaca koji prvi put igraju u zrenjaninskom pozorištu: Katarina Sarić i Mitra Mladenović, alternativno u ulozi Marije Tot, zanosne mlade glumice putujuće peštanske družine u koju se zaljubljuje grof Stojan Sivčev, koga igra Andrija Daničić („Šešir profesora Koste Vujića”, „Panama”…).

 

Dragan Đorđević, prvak zrenjaninskog dramskog ansambla, ovog se puta našao u ulozi Arpada Pečvarija, torontalskog župana:

 

–“ To je groteskan lik koji držeći sve konce u svojim rukama ispočetka sprečava gradnju pozorišta u Bečkereku. Oko njega su saradnici koji mu i pomažu i odmažu u tom poslu. Inače, ovo mi je ovo prva uloga u mjuziklu, ali, moram priznati, stoga mi je posebno draga. Mjuzikl zahteva pun angažman glumca i veliku koncentraciju. Prvo smo imali čisto koreografski deo, a učili smo i da igramo vlaško kolo, valcer, čardaš. Moje kolege pokazuju izuzetnu posvećenost, a reditelj Vladimir Lazić nam pruža nesebičnu pomoć.”

 

U podeli predstave nalaze se i: NATAŠA ILIN, SNEŽANA POPOV, DEJAN KARLEČIK, MILjAN VUKOVIĆ, DANILO MIHNjEVIĆ, ZVONKO GOJKOVIĆ, SANjA RADIŠIĆ, STEFAN JUANIN, LjUBIŠA MILIŠIĆ, EDIT TOT MIŠKELjIN, MITRA MLADENOVIĆ/KATARINA SARIĆ, MILAN KOLAK, JELENA ŠNEBLIĆ ŽIVKOVIĆ, TATJANA BARAĆ, PRVOSLAV ZAKOVSKI, MILAN KOČALOVIĆ, ANDRIJA POŠA, MIROSLAV MAĆOŠ, HAJNALKA KOVAČ, NATAŠA MILIŠIĆ.

 

Plesači Plesnog studija Zrenjanin: JELENA KOVAČEV, SARA TABAČKI, JOVANA MEĆAVA, ELENA RALIĆ, TALjA RABRENOVIĆ, DAVID LAZI, NEMANjA ŠIMŠIĆ, IVONA STANIMIROV.

 

Asistentkinja koregrafa: JOVANA IKONIĆ

 

Asistentkinja kostimografa: BLAGOVESTA VASILEVA

 

Korepetitorke: ANA ŠAJRER ALEKSIĆ i ANDREA POŠA

 

Lektor: SAŠA LATINOVIĆ

 

Vlasuljarski radovi i dizajn maski: GITA SABO i GORISLAV VIDAKOVIĆ

 

Dizajn plakata i programske knjižice: UROŠ STEPANOV(Izvor: pozoristeterazije.com)https://nasceni.tickets.rs/program/bilo-jednom-u-banatu-751

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati