//** Intrigantne tabu teme (BDP)

 

 

“Fine mrtve devojke” Mate Matišića, tekst koji je i kao filmski i kao scenski predložak izazvao niz kontroverzi, inspirisao je reditelja Patrika Lazića da se intrigantnim temama pozabavi u diplomskoj predstavi koju, u saradnji sa FDU, priprema u Beogradskom dramskom pozorištu.

Multimedijalni stvaralac Matišić – dežurni je uzbunjivač komformizma hrvatske javnosti kroz neumoljive, britke, duhovite, ali i potresne prikaze tema o kojima se ne govori. I film Dalibora Matanića iz 2002. kao i predstava u Kazalištu Gavela deset godina kasnije, dotakli su niz tabua i izazvali ostrašćene reakcije. Kroz priču o lezbejskom paru koji pokušava da ostvari miran život, te njihovom suočavanju sa nerazumevanjem i predrasudama, Matišić dotiče niz neprijatnih, prozivajućih socijalnih pitanja, uključujući i odgovornost zajednice prema post-traumatskim stresnim sindromom poremećenih ratnih veterana.

Priča o dve studentkinje, zaljubljene lezbejke, počinje kao melodrama, da bi se postepeno pretvorila u tragediju, ali Matišić virtuoznim pristupom uspeva da je smesti negde na pola puta između realizma i groteske, drske komedije i socijalne vivisekcije...

Dramaturg predstave je Jelena Jovanović, scenograf Tamara Branković, kostimograf Višnja Žilić, kompozitor Dragan Latinčić. Igraju: Milena Predić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Slađana Vlajović, Daniel Sič, Ivan Tomić, Vladan Milić, Ivan Zarić, Zoran Đorđević i Teodor Vinčić. (Izvor: www.bdp.rs)

Warning! The basket time limit is about to expire!
estimated time left:
00:00

item(s) in basket

total:


Time limit has expired. Please, put item(s) in to basket again.


Dear Customer,

This site uses cookies to enhance the user experience. Using our site you agree to the use of cookies. Privacy Policy

Accept