DEVEDESETE U KRAJU

“DEVEDESETE U KRAJU“ / Jovana Ristić
Režija: Nenad Radović
STUDIO CENTAR, Beograd

Opis Umetnici
DEVEDESETE U KRAJU

Trenutni događaji


500.00 RSD
Balkon Levo, Blakon Desno, Parter Desno, Parter Levo

“DEVEDESETE U KRAJU“ / Jovana Ristić   

Režija: Nenad Radović

STUDIO CENTAR, Beograd

Trajanje: 80 minuta

SREDA, 26.2. u 20h

ČETVRTAK, 27.2. u 20h

Velika sala  / Dom omladine Beograda 
 
Predstava “DEVEDESETE U KRAJU” je rađena po istoimenom HIT tinejdž romanu, naše mlade spisateljice Jovane Ristić, dobitnice mnogobrojnih nagrada za ovo književno delo.
 
Priča prati odrastanje jedne generacije tokom devedesetih u Beogradu, dok se celim regionom šire ratna mržnja i strahote, a Srbiju pogađaju sankcije i nemaština. Kriminal, odlazak mladih ljudi u rat, borba za preživljavanje, promocija kiča i šunda, uticaće na potpunu promenu celokupnog sistema vrednosti kod mladih ljudi, čije posledice osećamo i dan danas.  Milica, mlada devojka, sazreva uz najbolju drugaricu upoznajući fenomene koje su devedesete donele – po prvi put ide na splavove, čezne za skupim patikama, sluša nove hitove, sanja da postane manekenka, druži se s dizelašima iz „starije ekipe”, zaljubljuje se u sumnjivog momka iz kraja, ne sluteći koliko sve te naizgled bezopasne potrebe mogu da promene njen život i postave je na klackalicu života i smrti. Po prvi put iz perspektive jedne devojke, i kroz njenu sudbinu, prikazana je poslednja decenija dvadesetog veka na ulicama prestonice.
 
Ova predstava, puna dokumentarističkog materijala, ne govori samo o devedesetim, već šalje jasnu poruku mladima o toleranciji, empatiji prema okolini i širenju pozitivnih veza prema osobama drugačije rasne i verske pripadnosti.
 
„Devedesete u kraju” Jovane Ristić je vešto skrojen i dobro ispripovedan kaleidoskop priča napisanih od strane nekog ko dobro poznaje jezik, književnost i život. A život u devedesetima je bio sve, samo ne lak.
 
Studio Centar je od same autorke, kao i njene izdavačke kuče PORTALIBRIS dobio ekskluzivno pravo da ovaj roman, koji je do sada prodat u tiražu od 10.000 primeraka, prvi put postavi na scenu, zahvaljujući prethodnim uspešnim predstavama namenjenim mladoj publici. 
 
Predstava je namenjena učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i srednjoškolcima.  
 

Izvor: Studio - Centar za kulturnu edukaciju 

Preporuka

TAMO DALEKO

KOMBANK DVORANA

„Tamo daleko” je pozorišni komad nastao adaptacijom odlomaka romana „Zelena milja” američkog pisca…

ART

Atelje 212

Jasmina Reza
ART
PREDSTAVA ART PONOVO NA SCENI ATELJEA

Ivo Andrić GOSPOĐICA Režija: Gorčin Stojanović

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati