HASANAGINICA

HASANAGINICA

drama Ljubomira Simovića

Opis Umetnici
HASANAGINICA
12

Umetnici


 

Premijera, 30. decembar 2001. /  Scena „V sprat"

Trenutno se izvodi na Sceni „Raša Plaović"

Režija Jagoš Marković

Dramaturg Ivana Dimić

 

Premijerna podela:

Hasanaga Marinko Madžgalj 

Hasanaginica Vanja Ejdus 

Majka Hasanagina Radmila Živković 

Beg Pintorović Aleksandar Srećković 

Majka Pintorovića Ksenija Jovanović 

Efendija Jusuf Darko Tomović 

Ahmed Branislav Ciga Jerinić 

Asker Suljo Nenad Stojmenović 

Asker Huso Igor Đorđević 

Musa Stefan Kapičić 

 

Posle premijere, koja je bila 30. decembra 2001. godine na Sceni „V sprat", čitali smo i ovakve reči kritike: „Hasanaginicu je režirao Jagoš Marković. A kad on režira, budite sigurni da će, uz svesrdnu pomoć glumaca, uzburkati vaše emocije. On, jednostavno, ne može drugačije”; ” Hasanaginica Vanje Ejdus izuzetno je glumačko ostvarenje”; „Aleksandar Srećković je (…) verovatno najlepši monolog naše novije dramske književnosti (…) izgovorio u najboljoj tradiciji jednog Branka Pleše, kad dramski monolog postaje i muzika, i poezija, i mudrost”, „Hasanaginu majku sigurno i zrelo na scenu donosi Radmila Živković, dok majku Pintorovića, Ksenija Jovanović sačinjava od neprobojne maske, iza koje će se na kraju pojaviti patničko lice žive žene. Efendija Jusuf odlično je scensko ostvarenje Darka Tomovića”; „Ovo je neosporno uspeh za Narodno pozorište, a za reditelja uopštavanje sopstvene raznorodnosti i vidljiv put ka pravom izrazu”.

...Usledilo je igranje predstave na redovnom repertoaru, uvek pred prepunim gledalištem, ali i gostovanja u Požarevcu, Podgorici, Pančevu, Makedoniji (Ohridsko leto 2002), Novom Sadu (Sterijino pozorje 2003). Izuzetna kreacija zahtevne naslovne role donela je Vanji Ejdus Sterijinu nagradu, a na Sedmim glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” Nagrada žirija publike je dodeljena Kseniji Jovanović, a nagradu za najboljeg glumca večeri stručni žiri je dodelio Aleksandaru Srećkoviću. Da podsetimo, autorski tim ove predstave, pored Jagoša Markovića koji je predstavu režirao i načinio izbor muzike, čine i Boris Maksimović, scenograf, Bojana Nikitović, kostimograf, Ivana Dimić, dramaturg, dok je za scenski govor bila zadužena dr Ljiljana Mrkić Popović. Na premijeri su, uz Vanju Ejdus koja je nastupila u naslovnoj ulozi, igrali Marinko Madžgalj (Hasanaga), Radmila Živković (Majka Hasanagina), Aleksandar Srećković (Beg Pintorović), Ksenija Jovanović (Majka Pintorovića), Darko Tomović (Efendija Jusuf), Branislav Ciga Jerinić (Ahmed), Nenad Stojmenović (Asker Suljo), Igor Đorđević (Asker Huso) i Stefan Kapičić (Musa). Ista glumačka podela odigrala je i sve reprize, osim što je Srboljub Milin šest puta odigrao ulogu Ahmeda, a Nenad Radović i Igor Damjanović se jednom pojavili u ulozi Sulje, odnosno Muse.  (Izvor: www.narodnopozoriste.rs)

Preporuka

TIHO TEČE MISISIPI

Beogradsko dramsko pozorište, BDP Globos osiguranje arena

Vladimir Tabašević
Tiho teče Misisipi
Reditelj: Ivica Buljan

DON ŽUAN

Pozorište Teatrijum

Vida Davidović (po Molijeru)
DON ŽUAN
Režija: Tihomir Stanić, Marko Misirača

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati