IZDAJA

Harold Pinter
IZDAJA
Režija: Goran Šušljik

Opis Umetnici
IZDAJA
5

Umetnici


  • EmaNataša Tapušković
  • DžeriGordan Kičić
  • RobertNebojša Dugalić
  • KonobarSlobodan Tešić

Prevod: Vesna Radovanović, Scenografija: Gorčin Stojanović, Kostimografija: Lana Cvijanović, Izbor muzike i aranžman: Irina Dečermić, 

Naizgled klasična dramska priča o ljubavnom trouglu, vodi nas u svet jednog braka, neverstva, dvoličnosti, zabluda i izdaje. Pinter stvara svet u kome u isto vreme glorifikuje i degradira ljubav.

Reditelj Goran Šušljik kaže: „Izdaja ima interesantnu dramaturšku strukturu. A ja sam video kako taj komad može da se igra. Bio je dovoljno otvorene i dovoljno čvrste strukture, koja je veoma privlačna. Videlo se da ga je napisala ruka pozorišnog čoveka. Na jedan čudan način uvlači te u svoju banalnu priču, a s druge strane, postoji nešto više od toga. To nije samopriča o preljubi ili o ljubavnom trouglu, nego o svemu što može da podrazumeva izdaja. Šta su ti ljudi izdali? I da li je život sâm velika izdaja onoga što smo sanjali da jeste naš život, izdaja onih koji nas okružuju, bez kojih ne možemo? Jedan čitav spektar izdaja zbog kog, na kraju, kao rezultat, ne dobijaš ogorčenje, nego – prihvatanje činjenice šta je čovek. Čovek je ujedno i kreator i nemoćan učesnik. Ne treba ti velika demistifikacija, ni mistifikacija da bi se na pravi način bavio tim. Moraš da budeš intuitivan, kako Pinter kaže, ali i pedantan“.

Komad napisan 1978, izveden je krajem iste godine u Nacionalnom teatru u Londonu u režiji Pitera Hola koji je ovu predstavu režirao i 2003. godine u istom teatru, dok ga je 1980. godine postavio na sceni Trafalgar teatra u Njujorku. Posle brojnih produkcija širom sveta, ovaj komad u režiji  Majka Nikolsa, u novembru je premijerno izveden u Barimur teatru na Brodveju a glavne uloge su poverene Danijelu Krejgu i Rejčel Vajs.

Predstava je master ispit Gorana Šušljika kod mentora Slobodana Unkovskog.

Nokturno no. 8 Frederika Šopena izvodi na gitari Branko Trijić, a na klaviru Irina Dečermić. (Izvor: jdp.rs)

Preporuka

Igraju: Žarko Stepanov i Branko Janković

Amatersko pozorište iz Kostolca

Naš muzičko-poetski kabare jeste pokušaj da uočimo srodnost različitih muzičkih i poetskih tradicija,…