KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA

Dušan Kovačević
KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA
"Čovek obično ne zna kada nešto ili nekoga zavoli..."

Opis Umetnici
KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA
8

Umetnici


O PREDSTAVI
Pisac: Dušan Kovačević
Reditelj: Darko Bajić
PREMIJERA
24.12.2015.
TRAJANjE
120 minuta

IGRAJU
Ljubomir Bandović - Sava Odžačar
Nevena Vukes - Nina Herbert
Marko Janketić / Stefan Trifunović - Vule, milicioner
Zoran Cvijanović / Stefan Trifunović - Jagoša Kraj
Slavko Štimac - Teja Kraj
Jovana Stojiljković / Nina Nešković - Vesela Kraj
Igor Grabovica / Milan Gromilić - Leopold Važik
Vanja Janketić - gospodin Grabinjski
 
Dušan Kovačević
Reč pisca
Klaustrofobičnu komediju sam pisao pre trideset godina. Pisao sam je sa osećanjem da živimo u teskobi koja se prikriva povremenim otvaranjem prozora. Izlazak iz te naše teskobne kuće – domovine, u zemlje „slobode“ – najčešće u Italiju, bilo je osećanje odlaska na vikend zatvorenika osuđenih na život u komfornom zatvoru i pod budnim okom „jedne od najboljih evropskih policija“.
Čovek može biti zaglavljen u liftu kao i u državi, kaže Sava odžačar u ulozi radničke sirotinje i tamnoputog Otela – čoveka zaljubljenog u život koji mu je nedostižan.
Podnaslov ove gorke komedije mogao bi biti i naslov: Pozorište potkazuje život. To je tačna i valjda jedina čestita strana potkazivanja kao želje za istinom.
 
Darko Bajić
Reč reditelja
Zvoni telefon. Podižem slušalicu. Dušan.
Sa Dušanom sam kovao planove da radim Profesionalca, Klaustofobičnu komediju i Lari Tompsona ali sve je palo u vodu. Nije bilo para za kulturu, kao i svake godine. Filmom nismo zapisali ni vreme ni nas.
Teatar zvezda mi je podario pozorišni hit Mala, intuitivnu dramu naše tragedije Život Jovanov, tragediju neokolonijalizma istočne Evrope Brod ljubavi i globalnu instalaciju intelektualca u medijsku atrakciju Javna ličnost. Provokacija pozorištem…
Trideset godina kasnije telefon ponovo zvoni. Dušan…Vozim ka aerodromu, drugom rukom aktiviram mobilni telefon. Nova predstava!
Za ove tri decenije kao da je nestalo dobrih ljudi iz našeg susedstva. Bata, Dača, Miša, Žarko, Seka, Sofi… Tri decenije. Osamdesete naša Klaustofobična komedija, danas komedija naše klaustrofobije. Da li se zaista sve toliko promenilo? I da li je zaista toliko vremena prošlo? I da li sam zaista zavoleo teatar…?

Fotograf: Nikola Vukelić
(Izvor: zvezdarateatar.rs; Facebook: @zvezdarateatar)

Preporuka

ČITAČ

Beogradsko dramsko pozorište

Reditelj: Boris Liješević
Dramatizacija: Fedor Šili
(po motivima romana Bernarda Šlinka)

CRNA KUTIJA

Beogradsko dramsko pozorište

Ana Đorđević
Crna kutija
Reditelj: Andrej Nosov

Komična, muzikalna, vredno-lenja torta od tri sprata, u tri čina. Jedna tema -…

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati