Kurlani

Hartefakt fond i Hotel Kazalište Bulić
Kurlani
10. decembar od 20 časova Bitef Teatar
autorski projekat prema motivima Trilogije o Kurlanima Mirka Božića

Opis Umetnici
Kurlani
6

adaptacija i režija: Senka Bulić
dramatizacija: Vesna Đikanović
scenografija i muzika: Tomislav Ćurković
kostimografija: Oliver Jularić
dizajn svetla: Tomislav Maglečić
dizajn zvuka: Branimir Božak

Igraju: Senka Bulić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Jure Radnić,  Anđela Ramljak i Paško Vukasović

U okviru ovogodišnjeg HFestivala, Hotel Kazalište Bulić, otvoriće pozorišni segment programa sa svojom novom produkcijom „Kurlani“, koja će 10. decembra sa početkom od 20 časova, biti izvedena u Bitef teatru. Kako u 21. veku na scenu postaviti Kurlane, antologijsku trilogiju pisca Mirka Božića o životu u Dalmatinskoj Zagori, prvi put objavljenu 1952. godine, bez posebne istorijske reference u domaćem pozorištu? Surova stvarnost Dalmatinske Zagore s kraja četrdesetih godina prošloga veka i položaj žena u patrijarhalnom društvu kojima je Božić dao glas i kontekst nakon više od šest decenija otvaraju niz starih, ali i novih pitanja na koje kroz svoju interpretaciju i autorski rad odgovore nudi rediteljka Senka Bulić u predstavi prema motivima Trilogije o Kurlanima.

Žena koja ruši tabue svoje sredine u današnjem svetu bila bi heroina i povod za delovanje, a u onom prošlom bila bi tek jedan od brojnih tragičnih likova naše književnosti. Priče o ženama u našoj književnosti često u fokusu imaju tragične posledice i kraj, dok nam se iz današnje perspektive rakurs menja i okreće prema uzrocima i mogućnosti novih početaka. Perka, tragična figura ali i subverzivna heroina kao metafora položaja žena u društvu u ovoj interpretaciji kroz religiozno preobraćenje i zavetovanje doživljava najveću tragediju svog života - njena priča je mrtva trka života i smrti. Tu priču na prvi mah možda gledamo kao priču prošlosti, ali ćemo je na kraju ipak shvatiti kao priču o našoj sadašnjosti.

(Izvor: Heartefact fond)

Preporuka

DRŽAVNI POSAO

KOMBANK DVORANA

DRŽAVNI POSAO

ĐUROLOGIJA

KOMBANK DVORANA

ĐUROLOGIJA

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati