LETO NA GARDOŠU 2020. - KRAJ VIKENDA

Momo Kapor
''Kraj vikenda''
Režija: Katarina Žutić
Uloge: Ljiljana Blagojević, Rade Marjanović

Opis Umetnici
LETO NA GARDOŠU 2020. - KRAJ VIKENDA

Umetnici


Momo Kapor

Režija: Katarina Žutić

 

Uloge:

Ljiljana Blagojević

Rade Marjanović

 

Adaptacija teksta: Katarina Žutić

Scena: Ivana Ćopić i Maja Stojanović

Dizajn svetla: Milomir Dimitrijević

Dizajn tona: Nebojša Živanović

Inspicijent: Nenad Filipović

 

Može li neko bolje i istinitije da opiše našu svakodnevnicu od Mome Kapora? Koliko puta vam se desilo da čitajući  Momine priče , kažete sebi: “Bože, pa ovo kao da sam ja pisao?!  “? On je, jednostavno, ušao u naše živote i upravo zato, predstava “Kraj vikenda” je priča o nama, u kojoj ćemo se svi prepoznati. Priča o jednom običnom paru i jednoj nedeljnoj noći, u kojoj posle večere sa prijateljima, svode svoje “životne” račune, naravno, na ironičan i duhovit način na koji je samo Moma umeo da se izrazi. Ova predstava je omaž našem dragom Momi, u godini, kada se navršava deset godina od njegove smrti.

Rade Marjanović

 

Reč reditelja

Tema komada je večita tema

Na početku vidimo odnos sredovečnog bračnog para. On je bodljikav, ali ipak nežan i oslikava muški i ženski princip ponašanja. Oni se medjusobno muče, pa ipak, paze i vole, što daje dinamiku njihovom odnosu. Medjutim, mi muško – ženske principe posmatramo kroz prizmu prolaska mladosti, čak bliženju kraja srednjim godinama. Tako dolazimo do osovine komada, teme koja predstavlja strah od smrti i suočavanje sa tim strahom. Nameće se pitanje: koji je motiv straha od smrti? Na to pitanje verujem da svaki čovek ima svoj lični odgovor, ali zajednički imenitelj u većini odgovora jeste ljubav. Ljubav prema sebi, prema svojim bližnjima je nešto, što čini motiv straha od gubitka i straha od smrti. Svi znamo, istina je, da nema bola, ne bi bilo straha.

 

Poetski stend ap

Raznovrsnost glumačke igre zasniva se na kombinaciji žanrova  kroz koju sam vodila rad na našoj predstavi. Razlikovali smo tri osnovna žanrovska pravca: Prvi pravac svakako je pesništvo, Momo Kapor bio je pesnik i njegove poetske monologe tretirali smo kao poeziju, kako u glumačkoj igri, tako i u rediteljskim postupcima. Drugi žanrovski pravac predstavljaju realistički igrane sekvence, kao slike iz života. Dok je treći pravac – stend ap, pa se glumci otvoreno obraćaju publici sa namerom da je zabave.

Foto: Vukica Mikača

 

Izvor: Turističko-kulturni centar Gradske opštine Zemun; www.tkczemun.rs; teatarvuk.rs

Preporuka

CELO TELO TU ME BOLI

TEATAR NA BRDU

Nova predstava Nikole Pejakovića
Igraju: Svetlana Bojković, Radovan Vujović i Andrijana Oliverić

Komična, muzikalna, vredno-lenja torta od tri sprata, u tri čina. Jedna tema -…

Ana Đorđević Crna kutija Reditelj: Andrej Nosov

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati