MARKS U SOHOU (nezavisna produkcija)

Hauard Zin

MARKS U SOHOU (NEZAVISNA PRODUKCIJA)

Režija: Vlatko Ilić

Opis Umetnici
MARKS U SOHOU (nezavisna produkcija)
7

Umetnici


Karl MarksVladica MilosavljevićPrevod: Nataša Milović i Jadranka Gojković, Scenografija: Vojislav Klačar

Nezavisna produkcija

Karl Marks se smatra jednim od najuticajnijih filozofa svih vremena. Na scenu ga 1999. godine, na pragu novog milenijuma, dovodi američki istoričar, profesor i mirovni aktivista Hauard Zin pišući monodramu Marks u Sohou. Tokom njegovog jednočasovnog povratka na zemlju, publika Marksa upoznaje kao nezaposlenog građanina, progonjenog intelektualca, savremenika Bakunjina i Hajnea, te velikog podržavaoca Pariske komune, porodičnog čoveka koji se zalagao za jedan pravedniji svet. Kao takav, Marks je pod okriljem scene Carina na Novom Beogradu okupio i tim ove pozorišne predstave, u kojoj čuveni filozof na duhovit i uzbudljiv način postavlja važna pitanja o vremenu u kojem živimo.

*

Jedan pravi višestruki gejzir filozofsko-političko-naučno-borbene strasti (…) Vladica Milosavljević sa ogromnom energijom, izvrsnom glumačkom tehnikom, zanosom uverenja, snagom emocija i racionalnom borbom za argument i dokaz – vlada scenom, razigarnim mizanscenom, bujicama i vodopadima teksta, skokovima iz emocije u emociju, superiornim poznavanjem fakata i uverenjem u njihovu životnost i istinu. To je bilo pravo pozorište jedne glumice, daleko iznad klasične monodrame.

Goran Cvetković, Sveopšta istorija nepravde i pobune, Radio Beograd

Vladica Milosavljević se transformiše, ona je i Marks, i Bakunjin, otac anarhizma, i Marksova žena i njegova kći, i uskogrudi činovnik, i muškarac i žena, i neko ko proživljava Parisku komunu 1871. godine. Sve navedeno doživljavamo potpuno prirodno, bez zadrške. Izabravši tekst koji, pored očigledne eruditnosti poseduje i duhovitost, Ilić je napravio pravi potez. Na maloj, ali za priču sasvim dovoljnoj sceni, uz pomoć efektivne i minimalističke scenografije Vojislava Klačara, reditelj je uspeo da uradi dve najbitnije stvari – učini komad komunikativnim, ne agitpropovskim, već ljudskim i, zašto ne reći, zabavnim delom i izvuče iz Vladice Milosavljević kreativnost, energiju i razigranost u punoj meri. A teško je to, režirati a učiniti da se rezovi, zahvati ne vide. (…) Marks Milosavljevićeve i Ilića (…) ima glatko lice deteta, prikazan u svojoj ljudskoj dimenziji, s vrlinama i manama.

Aleksandar Novaković, Generalna proba revolucije, AFIRMATOR. 1h 25 min, bez pauze.  (Izvor: jdp.rs)

 

Preporuka

TARTIF

Jugoslovensko dramsko pozorište, JDP

Žan-Batist Poklen Molijer
TARTIF
Režija: Egon Savin

ŠTA ME SNAĐE

Akademija 28, Đuro Salaj

Naša popularna glumica Anđelka Prpić je glavni protagonista ove fantastične predstave, nastale iz…

Borislav Pekić KOREŠPODENCIJA (Zvezdara teatar)

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati