MILUNKA SAVIĆ

Vesna Stanković
MILUNKA SAVIĆ
Monodrama u tumačenju Vesne Stanković
Režija Petar Stanojlović

Opis Umetnici
MILUNKA SAVIĆ

Umetnici


Vesna Stanković
MILUNKA SAVIĆ
Monodrama u tumačenju Vesne Stanković
Režija Petar Stanojlović

Predstava je proglašena za najbolju na Međunarodnom festivalu u Zemunu 2015.

Zlatna kolajna publike "Siniša Dašić".

Nagrada "Zlatni vitez" na Međunarodnom festivalu u Moskvi 2015.

Predstava je ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vesne Stanković. Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (Orden za hrabrost, Karađorđevu zvezdu sa mačevima, medalju Miloš Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti...)

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje... Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikaša Franša D'Perea, Šarla de Gola i Viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetinu i desetinu dece iz kopaoničkih sela.

Sama za sebe bi rekla da je ovo ispovest o životu od prve puške, do prve metle.

 

Izvor: Pozorište „Teatrijum“

Preporuka

DVE ŽENE i JEDAN RAT

Dom Jevrema Grujića

Uloge: Marija Bergam, Vjera Mujović i Petar Milićević

Tekst: Jelena Kajgo…

BAAL

Beogradsko dramsko pozorište, BDP Globos osiguranje arena

Bertolt Breht
Baal
Reditelj: Diego De Brea

Ovaj, već uveliko Kruševljanima poznat rep sastav, čine Nikola Trišić Triša i Nikola…

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati