PU SPAS ZA SVE NAS

Po motivima dnevnika Diane Budisavljević

Opis Umetnici
PU SPAS ZA SVE NAS
5

Umetnici


Tekst: Nina Džuver

Igra: Jelena Puzić

Klavir: Ana Vasić

Muzika: Matija Anđelković

Stručni saradnici: Đorđe Mamula i Ana Samardžić

Maska: Katarina Milošević

Dizajn: Aleksandra Andrić

Izvršna produkcija: Nataša Novaković i Stefan Uroš Tešić

Diana Budisavljević je bila Austrijanka udata za srpskog hirurga u Zagrebu Julija Budisavljevića. Njen humanitarni rad otpočeo je pokretanjem Akcije koja je u početku pomagala ženama i deci u koncentracionim logorima na teritoriji NDH a onda spontano prerasla u veliku akciju spašavanja dece iz tih logora. Kartoteka koju je Diana vodila sadržala je veoma precizne podatke o deci sa idejom da se njihov identitet sačuva. Procenjuje se da je Dianina Akcija uspela da izvuče između 8000-10000 dece iz koncentracionih logora. Po završetku rata OZNA oduzima kartoteku i prekida dalji rad Diane Budisavljević.

Veoma je malo istorijskih izvora koji govore o velikoj Akciji koju je sprovela Diana Budisavljević. Zato je njen Dnevnik iako na prvi pogled štur, bio prozor u mračnu svakodnevicu logora i veliku borbu u koju se ona upustila. Kako se dela u tim situacija? Da li se heroj rađa ili se heroj postaje? I zašto ime žene koja je pokušala da sačuva identitet toliko dece mi danas ne znamo? Mnogo je krivaca i samo je jedan, onaj u nama koji nas je uljuljkao i oslobodio svake odgovornosti. Pozivamo se na prošlost a da ne želimo stvarno da je upoznamo. Okrećemo glavu a vremena za buđenje je sve manje jer kolektivni zaborav samo što nas nije progutao. NINA DžUVER   (Izvor: ukvuk.org.rs )

 

Preporuka

DRŽAVNI POSAO

KOMBANK DVORANA

DRŽAVNI POSAO

ĐUROLOGIJA

KOMBANK DVORANA

ĐUROLOGIJA

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati