SLUČAJNA SMRT JEDNOG ANARHISTE

Dario Fo

SLUČAJNA SMRT JEDNOG ANARHISTE

Režija: Maja Maletković

Opis Umetnici
SLUČAJNA SMRT JEDNOG ANARHISTE
13

Umetnici


  • Ludak - Nikola Đuričko
  • Upravnik policije - Bojan Dimitrijević
  • Komesar sportsmen Kalabrezi - Nikola Rakočević
  • Komesar Bertoco - Miloš Samolov
  • Agent - Joakim Tasić
  • Novinarka Marija Feleti - Marta Bjelica

Prevod: Ivo Juriša, Adaptacija/Dramaturg: Sara Radojković, Scenograf: Vera Stanišić,Kostimograf: Vladislava Joldžić, Kompozitor/Dizajn zvuka: Danica Vujošević, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, 

Kao cirkuski igrač na trapezu, Ludak usred policijske stanice visi nad ponorom – u zapletu, koji preti da se zakovitla u urnebesnu komediju zabune. Ansambl, predvođen Nikolom Đuričkom, raskrinkaće sve nelogičnosti vezane za smrt jednog anarhiste, jer iza maske komedije vreba svet organizovanog kriminala, državne korupcije, političkih ubistava, verske netrpeljivosti, terorizma. Slučajna smrt jednog anarhiste (1970/71) dokumentuje epizodu u italijanskoj istoriji poznatiju kao Godine olova – talas terorističkih napada s kraja 1960-ih koji je trajao do početka 1980-ih.

Foove drame, među kojima se svakako izdvaja ova komedija, prevedene su najmanje na trideset svetskih jezika, a u slučaju inscenacija van Italije preporučeno je da se prilagode lokalnim društveno-političkim prilikama. Dario Fo je umetnik levice, baš kao i Elfride Jelinek, s kojom ne deli samo blisko političko uverenje već i ljubav prema marksizmu, revoluciji, socijalizmu, Brehtu i političkom pozorištu uopšte.

Premijera: 22. april 2016. 1h 20min, bez pauze.  (Izvor: jdp.rs)

Preporuka

Igraju: Žarko Stepanov i Branko Janković

Beogradsko dramsko pozorište, BDP

REPERTOAR pozorišta

Beogradsko dramsko pozorište, BDP

„SOKIN I BOSINA“ Igraju: Ljiljana Blagojević, Vesna Stanković, Milena Đorđević i Miloš Đorđević