TAKO JE (AKO VAM SE TAKO ČINI)

Luiđi Pirandelo

TAKO JE (AKO VAM SE TAKO ČINI)

Režija: Jagoš Marković

Opis Umetnici
TAKO JE (AKO VAM SE TAKO ČINI)
13

Umetnici


 • Lamberto LaudiziNikola Đuričko
 • Gospođa FrolaJelisaveta Sablić
 • Gospodin PoncaMarko Janketić
 • Gospođa PoncaMilica Gojković
 • Savetnik AgaciBranislav Lečić
 • Gospođa AmalijaJasmina Avramović
 • Dino, njihov sinLazar Đukić
 • Gospođa SireliVesna Stanković
 • Gospodin SireliNenad Jezdić
 • Gospodin PrefektIrfan Mensur
 • Gospođa ČiniRada Đuričin
 • Sobar AgacijevihSlobodan Tešić

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaptacija, scenografija i izbor muzike: Jagoš Marković, Kostimografija: Bojana Nikitović,Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović, Dizajn svetla: Dejan Draganov, Dizajn zvuka: Igor Bošković, 

U sto pedesetoj godini od rođenja velikog italijanskog pisca, nobelovca Luiđija Pirandela, Jugoslovensko dramsko pozorište postavilo je na scenu njegovu dramu Tako je (ako vam se tako čini) u režiji Jagoša Markovića.

LUIĐI PIRANDELO (1867-1936)

Luiđi Pirandelo rodio se u Agriđentu na Siciliji. Studirao je filologiju (i doktorirao) u Rimu i Bonu. Predavao je estetiku u Ženskoj učiteljskoj školi u Rimu. Godine 1903, posle katastrofalne poplave u rudnicima sumpora i propasti preduzeća u koje je Pirandelov otac uložio gotovo sav porodični novac, čak i miraz Luiđijeve mlade supruge – ona je, saznavši tu vest, doživela šok i dospela u neku vrstu polu-katatonije, a sam Pirandelo na ivicu samoubistva. Odjeci i reference na ove događaje i njihove posledice mogu se naći u mnogim Pirandelovim delima, pa i u drami Tako je (ako vam se tako čini).

Za sobom je ostavio impesivno i obimno delo. Napisao je 246 novela (sabranih pod naslovom „Novele za godinu dana“, 1922-1937), šest romana (među kojima je najpoznatiji Pokojni Matija Paskal iz 1904) i mnoge eseje koji su 1908. objavljeni u knjizi „Umetnost i nauka“.

Najvažniji deo njegovog stvaralaštva predstavljaju, međutim, drame koje su – sazdane na motivima i temama kao što su relativnost istine, prividnost ljudskog identitata, nerazdvojivost stvarnosti i iluzije – postale jedan od kamena međaša u razvoju moderne dramaturgije. Pirandelov “teatralizam” izvršio je ogroman uticaj na mnoge pozorišne pravce i stilove u dvadesetom veku, a naročito na teatar apsurda. Njegove najznačajnije drame (kao što su Tako je (ako vam se tako čini), Čovek, zver i vrlina, Šest lica traže pisca, Henrik IV,Večeras improvizujemo… nastale su između 1917. i 1935.  godine.

Godine 1934, Pirandelo je dobio Nobelovu nagradu, “za smelu i briljantnu obnovu dramskog stvaralaštva”.

PIRANDELO U JDP

ŠEST LICA TRAŽE PISCA (Seipersonaggi in cercad’autore)
Premijera 29. april 1955.

Prevod: Nikša StipčevićŽ
Režija: Mata Milošević
Scenograf: Milenko Šerban
Kostimograf: Mira Glišić
Slikar maski: Karlo Bulić
Asistenti režije: Janez Šenk, Predrag Bajčetić

Uloge: Viktor Starčić (Otac), Nada Riznić (Majka), Bosiljka Boci (Pastorka), Stojan Dečermić (Sin), Ana Paranos (Madam Pače), Marijan Lovrić (Direktor Drame), Sonja Hlebš (Prva glumica), BrankaVeselinović (Druga glumica), Tanja Beljakov (Treća glumica), Biserka Jakić (Četvrta glumica), Ivo Jakšić (Prvi glumac), Dragomir Felba (Drugi glumac), Miodrag Radovanović (Treć iglumac), Miša Popović (Četvrti glumac), Branislav Mirčetović (Peti glumac), Branko Vujović (Scenarista), Ante Ivelja (Šaptač), Rade Popović (Rekvizitar), Uroš Glovacki (Binski radnik)

HENRIK IV (Enrico IV)
Premijera 12. april 1967.

Prevod: Jugana Stojanović
Režija: Boro Drašković
Scenografija: Vladislav Lalicki
Kostimografija: Aleksandar Joksimović
Asistent režije: Blagota Eraković
Lektor: Branivoj Đorđević

Uloge: Ljuba Tadić (Henrih IV), Marija Crnobori (Markiza Spina), Vera Milošević (Frida), Zoran Milosavljević (Markiz De Noli), Stevo Žigon (Baron Belkredi), Karlo Bulić (Doktor Đenoni), Nikola Simić Landolf (Lolo), Miodrag Radovanović (Arijald), Miša Janketić (Ordulf), Marko Todorović (Bertold), Ivo Jakšić (Đovani)

Premijera: 4. jun 2017.  (Izvor: jdp.rs)

 

 

 

Preporuka

REŽIM LjUBAVI

Atelje 212

Tanja Šljivar
REŽIM LJUBAVI
Reditelj: Bojan Đorđev

DRŽAVNI POSAO "VELIKA REFORMA"

Letnja pozornica Palić

DRŽAVNI POSAO "VELIKA REFORMA" - Letnja pozornica Palić

Miki Maus, Mini Maus, Paja Patak i Šilja pripremaju scenu za nastup sa…