TRUBADUR

TRUBADUR

opera Đuzepa Verdija

 više

Opis Umetnici
TRUBADUR
6

 

Premijera, 22. novembar 2001. / Velika scena

Opera u četiri dela

Dirigent Dejan Savić / Zorica Mitev Vojnović

Reditelj Ivana Dragutinović

 

TRUBADUR U NARODNOM  PO3ORIŠTU

Verdijev Trubadur je na sceni Narodnog pozorišta prvi put izveden 24. aprila 1913, u režiji A. I. Andrejeva i u dekoru izrađenom po nacrtima V. V. Baluzeka. Orkestrom je dirigovao Stanislav Binički.

(...Da se) naslutiti da je Binički svoju predstavu 'strategijski' pripremao, da su je on i njegovi protagonisti tokom čitave 1912. imali na umu (...) i kada je konačno 24. aprila 1913. u Narodnom pozorištu dignuta zavesa na premijeri Trubadura – bio je to početak ostvarenja jednog dugog i grozničavog sna, koji će i Binički i njegovi protagonisti tako silovito i besprimerno 'dokrajčiti', izvodeći u toku jedne godine šest opera (...). Šta više, može se i mora se reći, po onom što je taj njihov Trubadur značio za pobedu 'operske ideje' i po onom kako je ona prihvaćena, da je datum te premijere stvarni i jedini datum osnivanja i početka rada Beogradske opere, tj. 24. april 1913.“ (Slobodan Turlakov Verdi u Beogradu). „Ali značaj premijere Trubadura nije bio samo u uspehu predstave. Ta premijera bila je povod da se ozbiljno razmišlja o osnivanju stalnog operskog ansambla. Ovo mišljenje bilo je potkrepljeno činjenicom da su protagonisti Trubadura bili uglavnom domaći pevači, članovi dramskog ansambla Narodnog pozorišta: Draga Spasić (Leonora), Teodora Arsenović (Acučena), i Vojislav Turinski (Manriko). U ulozi grofa Lune nastupio je Rudolf Fejfar, bariton ljubljanske Opere. (...)  (Izvor: www.narodnopozoriste.rs) 

Preporuka

LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA

Beogradsko dramsko pozorište, BDP Globos osiguranje arena

Ken Kizi/ Dejl Vaserman
Let iznad kukavičjeg gnezda

SUMRAK BOGOVA

Beogradsko dramsko pozorište, BDP Globos osiguranje arena

Ivor Martinić
Sumrak bogova
Reditelj: Jagoš Marković

Vesna Stanković LjUBAVNI VREMEPLOV

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati